vrijdag 13 mei 2016

★ Kleurgebruik tip: harmoniërende kleuren in huis. Stylingtip: verschillende materialen, contrast. Persoonlijk: ons tandartsbezoek.Ik kan bijna niet geloven hoeveel er kan veranderen in slechts een paar maanden, dat blijkt maar weer bij het zien van deze foto's, kleine meisjes worden heel snel groot. Toen mij werd gevraagd naar mijn favoriete plek in huis maakte ik deze foto's, afgelopen jaar in september. Niet eens zo heel lang geleden, toch zijn we al wat maanden verder, maanden waarin we flink bezig zijn geweest, we nog konden genieten van al het groen in de tuin en Annabel en haar haren maar bleven groeien.


Tip: harmoniërende kleuren 
De kleuren in de serre heb ik bewust ingetogen gehouden, zacht. Mintgroen, celadon, turkoois, kleuren die heel dicht bij elkaar liggen. Subtiel verschillend zodat het niet te vlak en saai wordt, het is een prettige ruimte vanwege de harmoniërende kleuren die je altijd naar hartenlust kunt toevoegen in je interieur omdat ze elkaar niet bijten. Er kan niet zoveel mis gaan als je kiest voor kleuren die zo dicht bij elkaar liggen. Mocht je graag kleur willen toevoegen maar bang zijn fouten te maken kies dan een kleur die je mooi vindt en combineer er op los met kleuren die hier heel dicht bij liggen, zoals bij ons in de serre. 

Wanneer je een kleur hebt gekozen gebruik je deze als uitgangspunt, zoals bij ons de kleur van het exterieur van ons huis, Teresa's Green van Farrow & Ball. Als je op de link klikt kun je direct een stukje informatie lezen over deze kleur, leuk en interessant om iets meer te weten te komen over de werking van een bepaalde kleur.  Ik weet natuurlijk welke eigenschappen een kleur heeft vanwege mijn ervaring en studie over dit onderwerp maar als je het zelf niet weet kun je heel goed een kleur kiezen en onderzoeken of deze ook echt bij je past, doe je dit voordat je het toepast in huis kun je teleurstellingen voorkomen. Er is niets zo vervelend dan geld uitgeven aan nieuwe accessoires, verf of behang en nadat je je handen uit de mouwen hebt gestoken ontdekken dat het toch niet is wat bij je past. Als je twijfelt over een kleur en je leest de eigenschappen van deze kleur helpt het je misschien een beter besluit te nemen wat de kans op een miskoop weer verkleint. 

Verschillende materialen
De bank en de gordijnen, beide in de kleur celadon, het stalen tafeltje in de kleur turkoois, de mintgroene handgemaakte mok met illustratie, de mintgroene muur van baksteen, het sluit naadloos aan bij elkaar maar is toch niet saai. Zacht en wollig bij semi transparant, de wollen bank in dezelfde kleur als de gordijnen maar vanwege het verschil in materiaal, de gordijnen laten licht door terwijl de bank massief is, is het speels en zal het niet snel vervelen. Het is hetzelfde, de kleur, maar toch ook niet, het materiaal. De mok van keramiek is weer zo fantastisch omdat de buitenkant mat is en de binnenkant glanzend, het is waarom ik dit ontwerp van designer Elke van den Berg zo mooi vind, het contrast. Ik hou zo van de insecten illustratie, een gekkigheidje, hoe leuk is dat. 

Wil je graag harmoniërende kleuren toevoegen in jouw interieur, probeer dan te spelen met verschillende materialen, daar leent het zich prima voor. Kies voor contrast, bijvoorbeeld glanzend en mat of kijk ook eens naar hoe iets is gemaakt, een gevlochten mand kan net dat speelse toevoegen waarnaar je op zoek was. Als de basis goed is kun je er op los combineren, je kunt zelfs iets geks toevoegen zoals hier in de serre de brocante lampetset. Het groen met roze voegt net genoeg pastel toe, het 'hoort' eigenlijk niet bij de rest maar past er juist daardoor zo goed bij, hier in gebruik als vaas voor de oranje lampionnetjes uit de tuin. 


Nog meer contrast 
Het stoere bruine gladde leer van de vlinderstoel in combinatie met het handgemaakte zachte wollen plaid, beide hebben wel dat grove wat weer verbindt, de grove stiksels van het leer en de grove steken van het gehaakte kleed. 


Tandartsbezoek
Ze is alweer zoveel groter, haar haren langer en over twee maanden vieren wij alweer haar vierde verjaardag. De tijd lijkt haast te hebben, deze zonnige dag in september ligt alweer achter ons, een andere maand, vorig jaar, ons kleine gepassioneerde energie bommetje. Rennen blijft haar favoriete bezigheid, door het huis, buiten, die kleine voetjes hebben al heel wat kilometers afgelegd. Het verklaart waarom zij nog steeds iedere dag een paar uur naar bed gaat, een flinke middag dut is geen overbodige luxe als je zoveel energie steekt in de rest van de dag. We slaan weleens een dagje over als het zo uitkomt, zoals afgelopen woensdag tijdens ons halfjaarlijkse uitje naar de tandarts, de volgende dag slaapt ze dan van half twee tot half zes om vervolgens rond acht uur weer haar bed op te zoeken waar ze minstens het klokje rond slaapt. 

Wat een lol, Pepijn was boos omdat we hem iets eerder van school haalden, maar eenmaal onderweg had hij er weer zin in. Misschien zou de tandarts zijn losse tand wel willen trekken, of hij wel als eerste mocht. Vanwege het aanstekelijke enthousiasme van haar grote broer kon ook Annabel niet wachten tot we aan de beurt waren, of zij wel als tweede mocht, na haar broer. We zijn een raar gezin, zien het tandartsbezoek als een uitje en kijken gefascineerd toe wat de tandarts met elk van ons gebit uitspookt. Als we vooraf in de wc ruimte staan zodat Pep zijn tanden kan poetsen gooit hij vanwege het spelen met de sensor van de kraan zo zijn volle beker water om, een waterbad op de vloer. Ik op mijn knieën om met wc papier de vloer te drogen, hij lachend met de tandenborstel in zijn mond, "Dat kan ook echt alleen ik hè, mam". Zijn onhandigheid, we hebben maar besloten dat we er trots op zijn. 


De tuin
Momenteel zijn we volop aan de slag in de tuin, helaas is dit prachtige groene uitzicht verleden tijd. Nieuwe buren besloten de bomen en struiken te verwijderen, er prijkt nu een meterslange houten schutting op de plek waar eerst alles groeide en bloeide, de vele vogeltjes die in de bomen en struiken verbleven en ik vinden het zonde. Het is zo saai en ik genoot juist zo van mijn uitzicht toen het nog mooi was om naar te kijken. We gaan aan de slag, er staat nog wel iets van groen, wat op ons erf staat is gebleven en we planten gewoon weer nieuw leven. Anne-Roel maakte een terras, daarop staat de lange houten bank die ooit op de plek van de nieuwe celadon kleurige bank in de serre stond. Voor wie het leuk lijkt, in deze blogpost kun je nog even een kijkje nemen, het prille begin van ons leven hier. 


4 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een fijne tip over de kleuren! Wij zijn nu bezig met het inrichten van een nieuwbouwhuis en ik probeer ook gebruik te maken van kleuren die harmoniëren, zoals grijs en groen-grijze tinten. Ik vind het wel lastig hoe 'ver' je daar mee moet gaan, zo twijfel ik nu of we de deuren ook een grijze tint geven (de muren waar de deuren inzitten worden wel gewoon wit)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook best moeilijk, vooral als je bezig bent terwijl er nog niets in huis staat. De tip die ik altijd geef is wacht nog even als je twijfelt. Ik kan via deze weg niet beoordelen of het een goed idee is om de deuren een grijze tint te geven, ik ben hier wel enthousiast over, het kan heel mooi zijn. Toch is het zo dat een ingericht huis een hele andere uitstraling krijgt wanneer het eenmaal is gevuld met de meubelen, accessoires, etc. Blijf je twijfelen zou ik gewoon het idee even laten liggen, lekker jullie nieuwe huis in gaan richten en dan nog eens kijken of de grijze deuren goed in het totaalplaatje passen. Gefeliciteerd met jullie nieuwe huis, geniet er van, liefs!

   Verwijderen
  2. Ja klopt, we hebben ons huis ook zelf ontworpen en dan is het ook lastig om vanaf papier te bedenken of iets mooi staat of juist niet. Gelukkig is alles weer over te verven/behangen o.i.d., dat is wel een geruststellend idee met al die keuzes die gemaakt moeten worden ;)
   Kan ik trouwens ergens meer informatie vinden over kleur/interieur advies? Ik heb al best veel bedacht, maar zou het fijn vinden als je bijvoorbeeld even mee zou kunnen kijken en advies zou kunnen geven wat juist wel/niet te doen.

   Verwijderen

Love to hear from you!